fredag 11 maj 2012

ENKLARE BRÖD - MARTIN JOHANSSON



Har du precis som jag undrat hur bagerier lyckas få till de härligt knapriga skorporna på brödet, och hur de bär sig åt för att baka bröd fulla med luftbubblor? I så fall är detta en bok för dig! Jag lovar dig, det har aldrig varit lättare att baka bröd a la finbagarna.




Godmorron vänner



Idag ska jag bjuda på ett nytt inlägg i kategorien Kokböcker. Detta är nog den kokbok jag blivit mest frälst i, någonsin! Den är värd varenda krona kan jag lova, för jösses vad jag använt den! Jag talar självklart om Martin Johanssons (som drev bloggen Pain de Martin och som nu driver denna blogg) bok Enklare Bröd. Precis som bokens namn antyder innehåller den recept på bröd som alla kan lyckas med. Boken är indelad i Långjästa bröd, Vika-och-Vila Bröd och Surdegsbröd. Långjästa bröd blandar du enkelt ihop förhand kvällen innan de ska ätas eller tidigt på morgonen samma dag som det ska ätas, detta för att dessa bröd ska jäsa i 8-10 timmar. Detta gör det möjligt att snabbt (tar inte mer än fem minuter på de flesta bröd i boken) blanda ihop ingredienserna på morgonen innan man går till jobbet och på eftermiddagen bara slänga in brödet i ugnen. Bröden är fria från kladdiga bakmaskiner/assistenter och det bästa är att de inte behöver knådas!

Vila-och-Vika Bröden kan du med enkelhet baka samma dag som de ska ätas, skillnaden här är att du måste vara hemma och passa degen. Detta är för att du ska dra i degen tre gånger under jäsningens gång. Då doppar du handen i vatten och tar sedan tag i degens kant med ena handen, drar ut degen en aning och viker sedan in den mot mitten på nytt. Detta gör du hela varvet runt. Det här momentet gör du totalt tre gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa ungefär 1 timme. Något av surdegsbröden har jag ännu inte provat men jag tror säkert att de är goda!



I boken rymms även världens bästa pizza som jag har recept på här, du hittar också supergoda kardemumma skorpor som är farligt goda att ha hemma. Mina favoriter i boken är många, men om jag ska välja några; sommarbaguetterna, det enkla ljusa brödet, valnötsbrödet, pizzan, skorporna... Ja du, listan kan göras lååång :)


Nu kommer ni väl tro att jag är sponsrad av författaren, men så är inte fallet. Nä, han har bara lyckats göra en så otroligt bra och lättförstålig bok som hjälper en att få till de allra godaste bröden i stan! KÖP HÄR.





Trevlig fredag!


Inga kommentarer: