Degen när den nyss rörts ihop. Som ni ser ska den vara ganska så kladdig.
Pizzadegen, 2 st stora pizzor (6 pers)
10 g Jäst (färsk)
4 dl Kallt vatten
1 msk Olivolja
9 dl (540 g) Vetemjöl special
1,5-2 tsk Salt
Pålägg
Skogschampinjoner, pesto, kallrökt skinka, tomatsås, mozarella, pinjenötter,
färsk basilika
GÖR SÅ HÄR:
Blanda ut jästen i vattnet och oljan och tillsätt sedan mjöl och salt. Rör för hand tills allt blandats ordentligt och låt degen vila 30 minuter.
Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik den in mot mitten på nytt. Fortsätt tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt tre gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången delar du upp den i två bunkar och låter jäsa ungefär 1 timme.
Innan du bakar ut den första pizzan sätter du ugnen på högsta möjlig värme med en plåt eller baksten i mitten av ugnen. Baka sedan ut den första pizzan på ett bakplåtspapper. Tryck ut degen med fingrarna och kavla inte! Du kan ev. behöva lite mjöl på fingrarna då du trycker ut degen. Tryck ej på kanterna av degen, då trycker du i sönder de luftiga och frasiga kanterna. Då degen är uttryckt ska den knappt täcka hela bakplåtspappret. Lägg sedan på osten först, sedan resten av pålägget och klicka till sist ut tomatsåsen.
Dra upp pappret med pizzan på en skärbräda eller en bricka och låt det sedan glida in på den heta plåten. Baka pizzan tills den fått ordentligt med färg (under tiden som den första pizzan är i ugnen bakar du ut den andra). Ta ut pizzan, strö på basilika och ruccola och servera med vitkålssalladen.
|
1 kommentar:
Vilken fin pizza. Ser väldigt god ut!
Skicka en kommentar