måndag 7 maj 2012

Tom Kah Gai


 Några av ingredienserna till kvällens middag står uppstaplade i köket. Vad kan det bli av detta tro?



Välkommen vecka 19

Nu är det måndag igen, vilket innebär att vi kommit ett snäpp närmare sommaren. Skönt!
Idag är det thai-inspirerad mat som står på menyn här hemma. Det blir Tom Kah Gai som är en smakrik soppa gjord på kokosmjölk, kyckling, svamp och annat gotteligott. Den kan man servera med nudlar eller ris, eller för den som vill med bara ett gott bröd till. Jag väljer att göra min Tom Kah Gai lite krämigare i konsistensen genom att skippa vattnet, detta gör att jag får mer av en gryta än en soppa. Sedan serverar jag ris till!




TOM KAH GAI, 4 PORT

INGREDIENSER

500 g kycklingfilé
150150 g färska champinjoner
16 33 st citrongräs (endast den vita delen)
11 st röd chili
22 st salladslökar eller 1 porjulök
88 dl hönsbuljong
88 dl kokosmjölk
11 msk riven färsk ingefära
55 st limeblad
250 22 msk fisksås
0.50.5 dl färskpressad limesaft (1–2 lime)
11 kruka koriander

GÖR SÅ HÄR
1

V1. Skär kycklingen i strimlor. Dela champinjonerna. Krossa citrongräsen och strimla dem tunt. Kärna ur chilin och skär den i tunna skivor. Skiva salladslöken.
2. Blanda buljong och kokosmjölk i en stor kastrull.
3. Tillsätt ingefära, citrongräs, limeblad och chili.
4. Koka upp och låt soppan sjuda i ca 15 minuter.
5. Lägg ner kycklingen i soppan och sjud tills den är genomkokt, i ca 5 minuter. Tillsätt champinjoner och låt sjuda i ytterligare någon minut.
6. Blanda i fisksås och limesaft.
7. Hacka den färska koriandern.
8. Strö salladslök och koriander över soppan och servera direkt med ris eller nudlar.




Trevlig kväll!



1 kommentar:

Anonym sa...

Tach för kannonbra tips