lördag 20 oktober 2012

BRÖD & PIZZA - MARTIN JOHANSSON



Jag har tidigare tipsat om Martin Johanssons brödbok Enklare bröd. Om det kan ni läsa HÄR. Det är den receptbok jag använt absolut mest - någonsin. Ni kan ju gissa hur glad jag blev när jag såg att Martin skulle släppa ännu en bok med bröd! Efter en väntan som kändes som en evighet kom boken äääntligen i butik och ett exemplar blev mitt. Lycka! Boken består, precis som titlen avslöjar, av recept på pizzor och bröd. Pizzorna blir enligt Martin de godaste du ätit, och jag är inte sen med att hålla med. Eller i alla fall de godaste pizzorna du lyckats åstadkomma själv hemma. Jag har testat ett par av hans pizzarecept, och jag är imponerad över hur lätt degen är att arbeta med. Se dock till att läsa hans instuktioner väl innan ni bakar ut pizzan. Degen tappar nämligen i spänst efter ett tag, så det gäller att vara fast och bestämd på handen men samtidigt varsam. Låter det svårt? Det är det faktiskt inte. Nästa gång jag bakar pizza från hans bok kommer recept upp med klara instruktioner.

Bilderna får det att vattnas i munnen...
 
 
Boken rymmer också en del efterrättspizzor


Boken innehåller som sagt även recept på olika bröd. Surdeg, jästbröd och fullkornsbröd. Många av bröden tar ett tag att baka om man räknar från starten av surdegen till det färdiga brödet. Men när man väl fått till en bra surdeg kan man använda sig av denna framöver. Jag satte faktiskt rågsurdegen för någon vecka sedan och den bubblade igång ordentligt. Jag skyller på tidsbrist då jag aldrig blev helt klar med den. Får göra ett nytt försök.

Så fort jag får till en vetesurdeg kommer jag baka detta bröd
 
 
Hur gott ser inte detta ut på en skala?

Boken består också av några recept på söta bröd, så som kanelbullar. Har inte testat dessa recept ännu då jag redan har upptäckt ett underbart recept från boken Sötebröd. När det väl blir dags för kanelbulle/kardemummabulle-bak är det helst detta säkra kort jag tar. Jag har aldrig fått så mycket beröm för några bullar. Kommentarer som "de godaste jag ätit" och "kan man beställa bullar av dig" haglade tätt. Jag kommer att skriva mer om dessa bullar i ett blogginlägg inom kort!



Varför inte ge bort ett exemplar av Bröd & Pizza i julklapp till någon som gillar att stå i köket?
 
 
Trevlig lördag på er!
 

Inga kommentarer: