torsdag 25 oktober 2012

Durumbröd



Sorry för uteblivet blogginlägg igår, faktum var att jag inte lagade någon mat. Jag var helt slut efter jobbet så det blev rester och mys framför tv:en. Skön kväll! Idag är jag ledig och ska laga en god kycklingsoppa och har bakat ett durumbröd att ha till. Det är ett s.k. vika-och-vila bröd, från Martin Johanssons bok Enklare bröd.


Här är en bild från boken som illustrerar hur "dragen" går till


Receptet på brödet är väldigt enkelt, räds inte för de olika stegen. Dragen i degen gör man för att få ett segt och luftigt bröd. Vetemjöl special gör brödet extra luftigt. Har du inte durummjöl kan du byta ut det till lika stor mängd vetemjöl special. Isbitarna på plåten i nedre delen av ugnen har man för att bilda ånga i ugnen, ångan ger brödet en fin skorpa. Har du inte isbitar kan du kasta in ett glas vatten på den nedre plåten samtidigt som du sätter in brödet.  



10 g Jäst (färsk)
300 g Vetemjöl Special
90 g Durummjöl
300 g Kallt vatten
1,5 tsk Salt
 
1. Rör ut jästen i vattnet i en stor bunke. Blanda i mjölet och saltet. Låt vila i 30 min.
2. Efter de 30 minutrarna gått ska du dra i degen. Du fattar tag i degens ena kant, drar upp en bit och trycker ned i mitten av degen. Dessa drag ska du göra runt hela degen, det blir ca 5 drag sammanlagt.
3. Låt degen vila ytterliggare 30 minuter, upprepa därefter samma procedur igen med dragen.
4. Låt degen vila 30 minuter och därefter gör du samma drag i degen igen. Låt degen vila i 1 timme.
5. Tag upp brödet i en mjölad bakduk. Drag försiktigt ut till en fyrkant och vik in långsidorna mot varandra. Vänd därefter brödet så att skarvarna hamnar nedåt i handuken.
Vik över sidorna på handuken och låt jäsa sista gången i ca 1 timme.
6. Sätt på ugnen på 250 grader i god tid. Placera en plåt i mitten av ugen, och en oöm plåt i nedre delen av ugnen. När ugnen är varm och brödet jäst färdigt, placerar du det på ett bakpapper med skarvarna uppåt. Tag därefter ut plåten du satte i mitten av ugnen och dra försiktigt på brödet. Lägg isbitar på nedre plåten. Grädda i ugnen i 30-35 min.
 
 
1. Tag upp degen på mjölad bakduk 2. Drag ut till en fyrkant
3. Vik in långsidorna mot varandra 4. Vänd på brödet



Inga kommentarer: